Programma woensdag 16 november
Hieronder vind je het volledige programma van woensdag 16 november.
Je kunt je inschrijven voor maximaal 3 activiteiten tijdens de Medewerker Centraal Week.
Online test & loopbaangesprek
Test jezelf en ga in gesprek!
9.00 - 12.45 uur en 13.00 - 16.45 uur
Hoe staat het met jouw mentale werkvermogen en duurzame inzetbaarheid? Ga hier 45 minuten over in gesprek met een loopbaanadviseur.
Omdat jij als zorg- of welzijnsprofessional centraal staat tijdens de Medewerker Centraal Week, wordt jou deze test inclusief gesprek aangeboden! In een korte tijd krijg je een mooi en duidelijk overzicht van jouw mentale werkvermogen en duurzame inzetbaarheid. Uitslagen en vragen bespreek je tijdens het online gesprek met een onafhankelijk loopbaanadviseur. Een mooie kans en basis om eens bij jezelf stil te staan!
Inzicht in jouw duurzame inzetbaarheid
Door de hectiek en het zorgen voor anderen schiet het er vaak bij in om stil te staan bij jezelf. Toch is het belangrijk om af en toe te kijken naar je eigen duurzame inzetbaarheid om te zien of je nog op de juiste manier en in balans bezig bent. Door de uitslag van de vragenlijst te bespreken met een loopbaanadviseur, krijg je inzicht in de belangrijke kernonderdelen van duurzame inzetbaarheid, zoals: gezondheid en energie, kennis en vaardigheden, motivatie en betrokkenheid en werk-privé balans. Er is ook ruimte om te kijken naar belemmerende factoren voor jouw duurzame inzetbaarheid die jou kunnen helpen om eventueel bij te sturen.
Helaas is het niet meer mogelijk om je aan te melden voor ‘Test jezelf en ga in gesprek’ tijdens de Medewerker Centraal Week (MCW).
Je kunt het gesprek over jouw duurzame inzetbaarheid ook buiten de MCW plannen! Aanmelden kan via www.sterkinjewerk.nl. Na aanmelding word je gebeld voor een afspraak, geef hierbij aan dat je via de MCW komt.


Loopbaanbegeleiders: Ina Bats (ochtend) en Annelies Nijenhuis (middag)
Ina werkt als loopbaanadviseur bij WGV Zorg en Welzijn/ZorgSelect. Haar slogan is: Werken aan perspectief! Door inzicht, analyse en coaching streeft ze ernaar de mogelijkheden voor jouw werkperspectief te vergroten.
Annelies werkt als coach, trainer en loopbaanadviseur. Persoonlijke ontwikkeling, het maken van keuzes en plezier en vitaliteit in werk zijn voor haar belangrijke thema’s. Daarbij is haar motto: Blijf in beweging!
webinar
energie event
10.00 - 12.00 uur
(Meer) veerkracht opbouwen aan de positieve kant. Dit doe je door je bewust in te spannen en te ontspannen gedurende de dag. Hierdoor word je effectiever en kan je je werk beter aan. Je houdt meer energie over voor de rest van je dag en je privéleven.
Met behulp van de energie check (= vragenlijst waarvan de uitkomst alleen met jou als deelnemer wordt gedeeld) krijg je inzicht in je eigen energie en handvatten om hier invloed op uit te oefenen. De energie check ontvang je een week voor deelname aan het event.
Aan dit webinar kunnen maximaal 36 personen deelnemen

Spreker: Rens de Boer
Rens is adviseur bij het ministerie van VWS en is werkzaam bij Inhealth in Utrecht. Als consultant adviseert hij bedrijven over de ‘why’ van vitaliteit, duurzame inzetbaarheid en gezondheidsmanagement.
Rens de Boer is adviseur bij het ministerie van VWS en is werkzaam bij Inhealth in Utrecht. Als consultant adviseert hij bedrijven over de ‘why’ van vitaliteit, duurzame inzetbaarheid en gezondheidsmanagement.
Online workshop
Slaap & Veerkracht
11.00 - 12.30 uur
Slaap is het fundament voor alles wat we doen en is essentieel om de volgende dag weer veerkrachtig genoeg te zijn om goed te kunnen presteren. Je lichaam komt tijdens slaap tot rust en bereidt zich voor op de volgende dag. Ondertussen zorgt slaap voor het lichamelijk herstel. Gedurende het tweede deel van de nacht herstel je cognitief, je verwerkt alle informatie en dit wordt waar nodig opgeslagen in je langetermijngeheugen. Daarnaast herstel je ook emotioneel. Goede slaap zorgt dat je de volgende dag weer veerkrachtig genoeg bent om de nieuwe dag te beginnen.
Tijdens de online workshop Slaap & Veerkracht wordt besproken:
- Wat is het belang van goede slaap
- Welke slaapfases er zijn en wat er per slaapfase gebeurt
- Waarom slaap een 24-uurs aangelegenheid is
- Hoe jij via een goede slaaphygiëne de kwaliteit van slaap kunt bevorderen
- Wat slaaponderzoek inhoudt
Aan deze workshop kunnen maximaal 50 personen deelnemen


Workshopleiders: Sarah Westerlaken en Loes Kramer
Fysieke workshop
Nachtbrakers
14.00 - 15.30 uur
Hoe zorg je voor optimale voeding en slaap tijdens onregelmatige diensten?
Het is enorm lastig om je draai te vinden in je werk- en privéleven en het is een grote uitdaging om ook nog een gezond eet- en beweegpatroon te volgen. Toch is het met onregelmatige diensten júist extra belangrijk om gezond te leven.
Hoe blijf je vitaal bij onregelmatige diensten? Dit doe je door bijvoorbeeld je voedingspatroon aan te passen aan de verschillende diensten, aandacht te besteden aan je slaapomgeving en avondroutine en door voldoende te bewegen (op momenten dat het lukt) en te ontspannen.
Tijdens deze workshop komen de volgende onderwerpen aan bod:
- Biologische klok
- Voeding en nachtrust
- Do’s en don’ts voordat je gaat slapen
- Tips
In deze workshop leer je welke keuzes jij kunt maken op het gebied van voeding en slaap om je vitaliteit tijdens nachtdiensten te verbeteren. Bovendien ga je naar huis met een persoonlijk verbeterpunt.
Werk je onregelmatige diensten en wil je weten hoe jij meer grip kunt krijgen op je gezondheid? Meld je dan aan!
Locatie: Carinova, locatie St. Jozef, St. Jozefplein 1 (vergaderzaal 1), 7415 EH in Deventer
Aan deze workshop kunnen maximaal 12 personen deelnemen.
Deze workshop is geannuleerd vanwege te weinig deelnemers. Voor de workshop Nachtbrakers op vrijdag kun je je nog wel aanmelden.


Workshopleiders: Ditsy Bergman en Carolien Brouwer
Ditsy en Carolien werken beiden bij WGV Zorg en Welzijn, de organisator van de Medewerker Centraal Week. Ditsy werkt als loopbaanadviseur en heeft daarnaast haar eigen praktijk DitsVit als gewichtsconsulent.
Carolien werkt als communicatieadviseur en is bijna klaar met haar post-hbo opleiding tot leefstijlcoach bij de Academie voor Leefstijl en Gezondheid.
Rens de Boer is adviseur bij het ministerie van VWS en is werkzaam bij Inhealth in Utrecht. Als consultant adviseert hij bedrijven over de ‘why’ van vitaliteit, duurzame inzetbaarheid en gezondheidsmanagement.
webinar
Mentale kracht - je kunt het gewoon ontwikkelen!
14.00 - 15.30 uur
Je krijgt inzicht in het thema mentale kracht en wat jij zelf kunt doen om dit te vergroten. Hoe kun je dit inzetten in jouw eigen ontwikkeling?!
We gaan in op de meest recente wetenschappelijke inzichten in de toepasbaarheid en effecten bij individuen en groepen. De volgende onderwerpen komen aan bod in dit leuke en praktisch vormgegeven webinar:
- Kennismaking met mentale kracht – wat is mentale kracht?
- Mentale kracht en mentale gevoeligheid?
- De effecten van corona op mentale kracht
- Waarom is mentale kracht belangrijk?
- De onderdelen van mentale kracht
- Hoe kun je mentale kracht ontwikkelen?
Aan dit webinar kunnen maximaal 30 personen deelnemen

Spreker: Erik Kapitein
Erik is coach, trainer en adviseur met ervaring in tientallen programma’s op het gebied van duurzame inzetbaarheid en mentale kracht. Hij adviseert leidinggevenden, HR-professionals, beroepsorganisaties en medezeggenschapsraden. Met name het maken van de vertaalslag van theorie naar de dagelijkse praktijk op een manier die mensen enthousiast maakt, is een belangrijke drijfveer voor zijn werk. Erik is medeoprichter van Gewoon-HR, de Stichting Vastgoed Opleidingen Overheid en Het Centrum voor Mentale Kracht. Hij schrijft boeken op het gebied van mentale kracht, changemanagement, conflicthantering en leidinggeven en werkt als gastdocent bij verschillende opleidingen op het gebied van leiderschap, mentale kracht en innovatie.
Rens de Boer is adviseur bij het ministerie van VWS en is werkzaam bij Inhealth in Utrecht. Als consultant adviseert hij bedrijven over de ‘why’ van vitaliteit, duurzame inzetbaarheid en gezondheidsmanagement.
fysieke Workshop
Ken je energiegevers en stel je grenzen!
14.00 - 16.00 uur
Met bokshandschoenen aan jezelf beter leren kennen!
Voor jezelf zorgen door je persoonlijke grens te bewaken, staat in deze workshop centraal. We gaan ‘aan de slag’ met bokshandschoenen aan, want je gedrag op de mat zegt veel over wie je bent. Het uiteindelijke doel is om gezond en met plezier je werk te doen.
Herken je dit?
- Ik geef 100% van mijzelf op mijn werk en ben thuis moe, ik heb dan geen fut meer om iets te doen
- Na werktijd blijf ik veel piekeren en lukt het me niet te ontspannen
- Ik merk dat ik kortaf reageer naar mijn omgeving
- Ik voel me onrustig, het werk lijkt niet af te komen
- Ik kan moeilijk nee zeggen
- Ik mis het enthousiasme in het werk dat ik vroeger wel had
Kom naar de workshop!
We gaan verschillende bokscoachoefeningen doen. Tussen de oefeningen door is er de ruimte om wat je ontdekt over jezelf, op te schrijven of te tekenen in een vragenboekje vol informatie.
We gaan boksen met AAAndacht (Aandacht – Ademhaling – Aarden). Door op te merken hoe het in het moment met je gaat, word je je bewust van jezelf. Je ontdekt wat voor jou waardevol is. Wat jouw persoonlijke energiegevers zijn. Je gaat op de boksmat jouw persoonlijke grens stellen door actief aan de slag te gaan. Door het te doen, ga je het ervaren!
Praktische informatie
Kom in soepel zittende kleding of sportkleding. Zorg dat je de kleding al aan hebt, dan hebben we zoveel mogelijk tijd voor op de mat. We gaan op sokken of blote voeten de boksmat op. Neem een flesje water mee om tussentijds je dorst te lessen.
Deelnemers gaan naar huis met:
- Energie & inzicht
- Een boekje vol informatie voor en over jezelf
- Je weet wat voor jou belangrijk is
- Je heb je persoonlijke grens gesteld
Locatie: Voorsterhof 8a, 8042 DB in Zwolle
Aan deze workshop kunnen maximaal 12 personen deelnemen


Workshopleiders: Nanette Kamstra en Dorine Snellink
Bokscoach Nanette en bedrijfscoach Dorine werken bij Snellink, een organisatie voor persoonlijke ontwikkeling en verzuimpreventie. De missie van Snellink is impact maken door medewerkers bewust te maken van hun eigen energiegevers en hen deze te laten ervaren.
Rens de Boer is adviseur bij het ministerie van VWS en is werkzaam bij Inhealth in Utrecht. Als consultant adviseert hij bedrijven over de ‘why’ van vitaliteit, duurzame inzetbaarheid en gezondheidsmanagement.
webinar
mentale fitness - trainen van je geest
15.00 - 16.30 uur
Bij fitness denk je vaak aan je lichaam, maar je geest trainen als een spier kan ook. ‘Een gezonde geest in een gezond lichaam’ staat niet voor niets vooraan in deze beroemde uitspraak. In dit webinar doe je zes oefeningen om mentaal fit te worden.
De oefeningen zijn gericht op: richting in je leven (1), optimisme (2), bewust leven en genieten (3), sociale contacten (4), gezond leven (5) en grip houden (6). Voor elk onderwerp kijken we eerst hoe jij ervoor staat. Daarna krijg je een oefening die je eenvoudig kunt toepassen in het dagelijks leven. Aan het eind van dit webinar kijken we welke oefening je mee wilt nemen zodat jouw veerkracht en geluk groter worden.
Programma
- Mentale fitness – wat is dat?
- Hoe kun je dit trainen? (6 oefeningen)
- En nu jij: welke oefening ga je toepassen?
Resultaat
Je krijgt inzicht in jouw mentale fitness en oefeningen waarmee je zelf verder kunt. Je krijgt tips van de trainer en andere deelnemers.
Aan dit webinar kunnen maximaal 100 personen deelnemen

Spreker: Kees der Weduwe
Kees werkt als senior adviseur bij Bewegen Werkt en heeft ruim 30 jaar ervaring in het werkveld van gezondheid, vitaliteit en inzetbaarheid binnen organisaties. Op een motiverende en energieke wijze aanzetten tot actie, door zelf te ervaren (gewoon doen), zijn kenmerken van zijn aanpak. In zijn werk als vitaliteitscoach is weerbaarheid en mentale fitheid een veel voorkomend thema.
Online workshop
Mantelzorg: Hoe blijf je in balans?
15.30 - 17.00 uur
Éven langs de dokter voor medicijnen voor je ouders. Éven naar school voor een gesprek over je zoon. Éven een extra maaltijd koken omdat je buurvrouw het niet meer kan. Hoe zwaar kan dat zijn? Hoe blijf je hierbij in balans en hoe doe je dat zonder schuldgevoel?
Wanneer je langdurig of intensief zorgt of je zorgen maakt om een ander, kan je jezelf uitputten. Hoe zorg je ervoor dat je tijdig bijtankt en niet stil komt te staan? Hoe blijf je in balans? En hoe voorkom je dat het schuldgevoel gaat overheersen?
Een pitstop voor jou
In deze workshop word je meegenomen voor een pitstop. Je staat stil bij je automatische reactiepatroon op de situatie met de daarbij horende emoties en overtuigingen. Je krijgt handvatten en inzichten hoe je anders kunt sturen. Je (her)ontdekt jouw specifieke kwaliteiten die je helpen om een balans te behouden tussen de zorg voor jezelf en de zorg voor de ander.
Wil jij af van de automatische piloot en zelf het stuur in handen nemen? Wil je je energieker en lichter voelen in het zorgen voor de ander? Je ontvangt van ons (praktische) oplossingen voor je werk of voor thuis, zodat jij je minder zorgen hoeft te maken en dat doet wat je wilt en kunt zonder schuldgevoel.
Na deze workshop heb je inzichten in:
- Jouw zorgpatroon
- De belemmerende en helpende factoren in jouw combinatie van werk en mantelzorg
- Handvatten hoe je deze combinatie anders kunt organiseren
Aan deze workshop kunnen maximaal 20 personen deelnemen

Workshopleider: Heidi Sprekelmeyer
Heidi heeft ruim 10 jaar geleden het bureau Jong en Veer opgezet met het doel werk en mantelzorg mogelijk te maken voor werkgever én werknemer, zakelijk en sociaal. Ze heeft zelf ervaring als mantelzorger en weet welke dilemma’s er kunnen ontstaan. Haar motto is: In de zorg voor de ander, jezelf blijven zien!
Interactieve lezing
Overgangsperikelen
15.45 - 17.00 uur
Verzuim als gevolg van hormonale veranderingen, zoals menstruatie-, overgangsklachten en zwangerschap, heeft meestal te maken met de ontkenning van het probleem. Het gebrek aan kennis bij management, arbodiensten en vrouwen zelf, verkeerde diagnostiek en het taboe zorgen ervoor dat deze problemen onbesproken blijven.
Care for Women zet zich al jaren in om vrouwen en de medische wereld te laten inzien dat het vrouwenlijf een andere benadering nodig heeft dan het mannenlijf. De hiervoor in vrouwengezondheid opgeleide verpleegkundigen zijn er speciaal voor vrouwen met klachten die met de hormonen te maken hebben. Ze helpen o.a. overgangsklachten te verminderen en klachten rondom de menstruatie onder controle te krijgen.
Tijdens deze informatiebijeenkomst Overgangsperikelen komen de volgende onderwerpen aan bod:
- Feiten en fabels over de overgang
- De vitale werknemer en de overgang
- Taboe op vrouwenzaken
- Uitleg overgang
- Stress
- Hoe ziet een consult eruit?
- Preventie hart- en vaatziekten
- Casus
Locatie: Het Roessingh, Roessinghsbleekweg 33, 7522 AH in Enschede
Aan deze lezing kunnen maximaal 16 personen deelnemen

Leider: Bernadette Deterink
Bernadette is verpleegkundige en heeft 36 jaar bij Revalidatiecentrum Roessingh gewerkt. De laatste 10 jaar deed ze dit in combinatie met het werk als Care for Women specialist. Omdat voeding een grote invloed kan hebben op hormonale klachten, heeft ze zich gespecialiseerd in de orthomoleculaire voedingsleer.
online workshop
Van zelfeffectiviteit naar samen effectiviteit
19.00 - 20.00 uur
‘I will take care of me for you, if you take care of you for me.’ Deze uitspraak van Jim Rohn geeft mooi weer waar deze online workshop over gaat. Wanneer je jezelf verbetert, ben je van grotere invloed voor anderen. Als vervolgens een (bedrijf)visie duidelijk is, kom je samen tot synergie. Wat altijd meer oplevert dan te werken op eilandjes.
Aan deze workshop kunnen maximaal 15 personen deelnemen

Workshopleider: Mira de Bruin
Mira is co-founder en CEO van Phileas Fit. De visie van Phileas Fit is dat mensen op de eerste plaats zetten beter rendeert. Vitaliteit bevorderen door gezond gedrag leuk te maken is hun missie met als doel: zelfeffectiviteit vergroten door focus op samen effectiviteit.
Fysieke interactieve training
Eigen Regie en Herstel (ERH)
19.00 - 21.00 uur
Hoe staat het met jouw persoonlijke doelen? Binnen ARBE dienstverlening werken we onder andere met de Eigen Regie en Herstel (ERH) methodiek. Dit is een herstelondersteunende methodiek die je leert om persoonlijke strategieën te ontwikkelen waarmee je klachten kunt beheersen.
We willen je tijdens deze interactieve training kennis laten maken met deze methodiek. De methodiek helpt je om persoonlijke en zinvolle doelen te stellen in bijvoorbeeld je werk. Hoe beheers je stress? Hoe zorg je dat je minder wordt geleefd? Hoe ga je op een gezonde manier met verantwoordelijkheid om? Hoe zorg je voor meer balans?
We gaan samen kijken hoe de ERH methodiek je hierbij kan helpen.
Tijdens deze training maak je kennis met de ERH methodiek en onderzoek je jouw persoonlijke leerdoelen voor meer balans.
Locatie: ARBE dienstverlening, Castorweg 221, 7557 KL in Hengelo
Aan deze training kunnen maximaal 15 personen deelnemen.
Deze activiteit wordt ook aangeboden op vrijdagochtend.


Trainers: Anita Melchers en Marie Jose Kruims
Anita en Marie Jose werken sinds 8 jaar als ambulant begeleider C bij ARBE dienstverlening en hebben beiden de opleiding tot trainer van de ERH methodiek gevolgd. Zij verzorgen de opleiding voor nieuwe medewerkers om kennis te maken met deze methodiek én zorgen ervoor dat de deskundigheid over deze methodiek blijvend onder de aandacht wordt gebracht bij collega’s.