Programma LEIDINGGEVENDEN

Hieronder vind je het volledige programma voor leidinggevenden. 
Je kunt je inschrijven voor maximaal 3 activiteiten tijdens de Medewerker Centraal Week.
NB: Alle regionale bijeenkomsten staan open voor leidinggevenden uit heel Oost-Nederland.

Online masterclass

sturen op werkgeluk - resultaat: energie op de werkvloer

MAANDAG 13 november 10.30 - 12.00 uur

Leidinggevenden spelen een belangrijke rol bij het ervaren en verder integreren van  werkgeluk binnen de organisatie. Maar wat is werkgeluk precies en hoe hangt dit samen met andere variabelen zoals verzuim en productiviteit? Wat zijn de fundamenten van werkgeluk en hoe kun je hier als leidinggevende invloed op uitoefenen?

Tijdens de online masterclass ‘Sturen op werkgeluk – Resultaat: Energie op de werkvloer’ voor leidinggevenden gaan de deelnemers aan de slag met de Gelukkig Werken Piramide. Dit is een praktisch gespreksmodel dat werkgeluk tastbaar en direct toepasbaar maakt voor zowel medewerkers* als leidinggevenden. Persoonlijk leiderschap en autonomie zijn belangrijke fundamenten van werkgeluk met energie op de werkvloer als resultaat. Tijdens deze masterclass leer je hoe je dit kan stimuleren bij medewerkers en hoe je het goede gesprek hierover voert.

8 van werkgeluk & het Nationaal Werkgeluk Onderzoek
Het model ‘8 van werkgeluk’ biedt leidinggevenden een goed kader om te bepalen aan welke knoppen je moet draaien om het werkgeluk binnen de organisatie duurzaam te verhogen. Tijdens deze masterclass worden de allerlaatste inzichten meegenomen uit het Nationaal Werkgeluk Onderzoek 2023, dat eind september is verschenen. Daarbij wordt specifiek gekeken naar de positie van de zorg wat betreft werkgeluk.

Tijdens de break-out room sessie gaan deelnemers ook met elkaar in gesprek, zodat zij naar huis gaan met concrete tools, toegesneden op hun eigen team (situatie). Tot slot komen tijdens deze online masterclass ook leidinggevenden uit Oost-Nederland aan het woord om best practices te delen.

Werkgeluk is de afgelopen jaren een steeds belangrijker thema geworden. Tijdens corona is het belang van werkgeluk en werkbeleving nog belangrijker geworden. Werkgeluk beschermt medewerkers tegen stress, draagt bij aan de wendbaarheid, focus en innovatiekracht.

*Op 16 november verzorgt Onno Hamburger het interactieve webinar ‘Zelf sturen op werkgeluk’ voor medewerkers in zorg en welzijn.

Aan deze activiteit kunnen maximaal 60 personen deelnemen.

Spreker: Onno Hamburger

Onno is werkgeluk psycholoog en is de grondlegger van werkgeluk in Nederland. Sinds 2003 zet hij zich in om werkgeluk een onderdeel te maken van de bedrijfscultuur en na te denken over welzijn binnen organisaties. Onno heeft meerdere boeken geschreven over werkgeluk en verzorgt opleidingen voor o.a. de Erasmus Universiteit (Rendement van Geluk) en ondersteunt regelmatig verschillende hogescholen.

online inspiratiesessie

JOUW ROL ALS LEIDINGGEVENDE IN GOED WERKGEVERSCHAP

MAANDAG 13 november 15.30 - 16.30 uur

(Regio Stedenvierkant)

Deze inspiratiesessie biedt jou een nieuwe kijk op de rol van de leidinggevende binnen onze snel veranderende wereld. Door deze verbindende en versterkende rol werk je als leidinggevende mee aan goed werkgeverschap.

Deze inspiratiesessie geeft jou een nieuwe kijk op werk en inzicht in de vernieuwde rol als leidinggevende binnen onze snel veranderende wereld. Je gaat kennismaken met de amplitieve denk- en werkwijze en ontdekt waarom dit dé toepassing is van positieve organisatieontwikkeling van succesvolle organisaties. Dit met het doel om jouw organisatie te profileren als werkgever waar je graag komt en ook vitaal blijft werken. Kortom de basis van goed werkgeverschap en vitaal leiderschap.

Na deze sessie heb jij:

·      Een nieuwe kijk op werk en de vernieuwde rol van de
       leidinggevende
·      Kennisgemaakt met de amplitieve denk- en werkwijze
·      Inspiratie over amplitief leiderschap
·      Voorbeelden van positieve communicatie en het effect ervan
·      Tips voor het vergroten van welzijn op de werkvloer

Spreker: Ellen van Dieren

Ellen van Dieren is spreker, trainer en expert op het gebied van goed werkgeverschap. Ze is mede-oprichter van Talent College en gespecialiseerd in positieve psychologie, energiemanagement en amplitie: de denk- en werkwijze voor groei en vooruitgang van organisaties en haar medewerkers. Ellen heeft een passie voor het inspireren en motiveren van mensen om het beste uit zichzelf en hun werk te halen.

Interactieve en educatieve theatershow (fysiek)

generatietheater - De grote generatieshow

donderdag 16 november 14.00 - 17.00 uur

(Regio Twente)

Leidinggevenden in de zorg krijgen veel op hun bordje. Personele wisselingen, innovaties en nieuwe werkwijzen volgen elkaar in rap tempo op. De leidinggevende in de zorg heeft daarmee tevens een belangrijke rol in het boeien, binden en goed laten samenwerken van medewerkers. Een onderdeel hiervan is het generatiedenken.

Het Generatietheater wil leidinggevenden informeren en inspireren over de dynamiek met/tussen verschillende generaties op de werkvloer. Informatieve onderdelen worden afgewisseld met inzichtrijke sketches door de aanwezige acteurs.

Het Generatietheater is een educatief en interactief bedrijfstheaterprogramma rondom generatiemanagement met een acteur uit elke generatie. Op basis van improvisatie, regietheater, stellingen en spellen leert het publiek beter samen te werken door de kracht van elke generatie te benutten.

De show creëert nieuwsgierigheid, begrip en respect voor de diverse achtergronden en leidt je naar energiek en innovatief samenwerken. Zo benut je de kracht van elke generatie!

Locatie
Theater De Kappen, Haaksbergen

Aan deze activiteit kunnen maximaal 322 personen deelnemen.

Cast: Aart Bontekoning en diverse acteurs uit alle generaties

Aart is sociaal psycholoog en generatie-expert. Hij ontwikkelde de afgelopen 20 jaar zijn expertise op het gebied van ‘de evolutionaire kracht van generaties in organisaties’. Hij is consultant, veelgevraagd spreker en auteur van boeken en artikelen op dit terrein. Hij gaat in op de verschillen tussen generaties en hoe deze benut kunnen worden binnen organisaties.

fysieke workshop

De beste leider voor jouw dreamteam

vrijdag 17 november 9.00 - 12.30 uur

(regio achterhoek)

Als leidinggevende heb je het maar te doen: ervoor zorgen dat er genoeg mensen op de werkvloer staan, zodat de operationele zorg goed verloopt, iedereen goed gemotiveerd houden en zorgen dat er echt goede zorg verleend wordt.

De werkelijkheid is vaak weerbarstiger. Je hebt te maken met een hoog verloop en een hoog verzuim, waardoor de bezetting niet optimaal is. En de medewerkers die er wel zijn, hebben het loodzwaar en zijn niet altijd gemotiveerd. Hierdoor gaat er meer fout en loop je regelmatig achter de feiten aan. Je krijgt daar stress van. Dat merken ze thuis stiekem ook wel. Je lontje is korter. Maar dat je er slapeloze nachten van hebt en je je stiekem afvraagt hoe lang jij het zelf zo nog trekt, dat vertel je maar weinig mensen. Dat houd je voor jezelf.

Aan de slag met jouw uitdaging
In deze workshop ga je aan de slag met jouw uitdaging van dat moment. Hoe concreter, hoe beter. Andere deelnemers die jou voorgingen, hadden de volgende uitdagingen: Hoe krijg ik mijn team weer gemotiveerd? Hoe stop ik het verzuim & verloop? Wat moet ik doen om het roddelen te stoppen en weer een fijn teamgevoel te krijgen? Hoe zorg ik ervoor dat mijn medewerkers meer energie hebben? Het mag allemaal.

Wat je leert
In de workshop leer je aan de hand van de Waarderende Ontwikkelmethode hoe jij op positieve wijze een verandering in werking kunt zetten na de bijeenkomst voor jezelf en/of je team. Welke eerste stap ga je zetten? Welke voorwaarden zijn belangrijk? En wie ga je hierbij betrekken? Kortom: je gaat echt weg met een plan! Hoe fijn is dat? En het mooie is… Dit plan lukt in vrijwel alle gevallen, omdat je tijdens de workshop ook leert wat de valkuilen zijn en hoe je ervoor kunt zorgen dat veranderingen blijvend zijn.

Deelnemers aan deze workshop waarderen de geweldige gesprekken, de sfeer, maar vooral de mooie resultaten die ze boeken. Ze hebben echt een plan dat werkt!

Locatie
Marga Klompé, Groenlo

Aan deze activiteit kunnen maximaal 30 personen deelnemen.

Spreker: Nicole Vening

Nicole werkt al 14 jaar als zelfstandig waarderend leiderschap & organisatie consultant/coach voor organisaties die gaan voor positieve transformaties en echt geven om medewerker welzijn. Met Project IK helpt ze zorgorganisaties bij het ontwikkelen van positief leiderschap op de werkvloer voor meer betrokkenheid & welzijn & prestaties en minder verzuim & verloop.